Bases para la recuperación del chacolí burgalés
Publicado en Enoviticultura Nº2 • enero | febrero 2010
Resumen
El presente trabajo contiene una introducción histórica sobre la producción del chacolí en el norte de la provincia de Burgos. Recoge la precaria situación actual de esta actividad en la citada provincia en contraposición con las de las pujantes denominaciones de origen vascas. Señala la presencia de vid silvestre en la zona, Vitis vinifera L. subespecie sylvestris (Gmelin) Hegi, y ofrece un estudio preliminar de las viníferas empleadas tras la invasión filoxérica, donde destacan las variedades Viura, Tempranillo y Mazuelo. Asimismo, resalta la presencia de síntomas de enfermedades fúngicas de madera y del perforador Xylotrechus arvicola (Olivier) (Coleoptera, Cerambycidae). Finalmente, enfatiza la importancia social y económica de la posible y deseable recuperación de esta secular actividad vitivinícola.
Palabras clave: Área geográfica, Historia, Parásitos, Situación actual vitivinícola, Vid silvestre, Viníferas.
Abstract
Basis to recover Chacolí in the North of Burgos province. An historical introduction on the production of a kind of a traditional wine named chacolí in the North of Burgos province (Castilla y León, Spain) is carried out in the present paper. The abysm between the relictic situation of the actual production of chacolí in the cited province in reference to Basque Country Guarantees of Origen’s one is remarked. A reference on the presence of wild grapevine, Vitis vinifera L. subespecies sylvestris (Gmelin) Hegi, populations in the area is included. Also, a preliminary study on the main cultivars planted after the phylloxera infestation indicates that Viura, Tempranillo and Mazuelo could be ones of the most interesting varieties to produce this kind of special wine. On the other hand, the presence of fungal wood diseases and symptoms caused by the pest Xylotrechus arvicola (Olivier) (Coleoptera, Cerambycidae) are discussed. Finnally, the social and economical importance of the available recuperation of this traditional activity is emphasized.
Key words: Cultivars, Geographical area, History, Parasitic species, Wild grapevine, Wine making at the present day.
Autores
Sáenz de Buruaga Bustamante, M.T. 1, Pérez Izquierdo, M.A. 2, Lara Benítez, M. 3 Salinas López, J.A. 4, García Martínez, J.A . 5 y Ocete Rubio, R. 2
(1) CEMPSA, Vitoria–Gasteiz.
(2) Laboratorio de Entomología Aplicada. Facultad de Biología. Universidad de Sevilla. Sevilla.
(3) IFAPA Rancho de la Merced. Jerez de la Frontera (Cádiz).
(4) Poblado de FEFASA, M–33 V–3. Miranda de Ebro (Burgos).
(5) Museo del Chacolí. Montejo de San Miguel (Burgos).